Pieczona owsianka czyli ciasto owsiane ze śliwką


przy stole / 6 października 2018

Człowiek, który wymyślił płatki owsiane powinien dostać Nobla. A także wiele innych nagród, bo jest to wynalazek zaiste cudowny. Zwłaszcza, że można je jeść na wiele różnych sposobów. Poza tradycyjną owsianką śniadaniową lubię ciasto z płatków owsianych, czyli w zasadzie pieczoną owsiankę. Pieczona owsianka ze śliwkami świetnie sprawdzi się jako niedzielny deser, albo poniedziałkowe śniadanie 🙂 Możecie ją również potraktować jako przekąskę potreningową. Zaś jej ogromnym plusem jest to, że jest banalnie prosta do wykonania.

Składniki:

  • 185 g płatków owsianych górskich
  • 30 g kaszy manny
  • 2 średnie banany
  • 1 łyżka kako
  • 250 ml wybranego mleka
  • 2-3 łyżki wybranego słodzidła (erytrol, ksylitol, zwykły cukier czy coś innego, czego używacie)
  • śliwki

Co robimy

Mleko i kaszę wsypujemy do miski. Banany, słodzidło, kakao i mleko blendujemy. Zblendowaną masę mleczno-bananową wlewamy do miski z płatkami i kaszą, a następnie mieszamy. Odstawiamy na jakieś pół godziny.Masę przekładamy do wyłożonej papierem blachy i na wierzchu układamy przekrojone i pozbawione pestek śliwki.

Pieczemy w 180 stopniach przez około 35 minut. Wyciągamy z piekarnika i czekamy aż ostygnie, żeby pokroić.

Ciasto jest miękkie i wilgotne, a połączenie śliwek z kakao jest mega-pyszne. Kroję je na 6 sporych kawałków. W zależności od tego, co zostanie użyte do posłodzenia jeden kawałek będzie miał od 225 do 250 kcal, 7g białka, 4 g tłuszczu i 44 do 50 g węglowodanów. Mimo, że nie jest bardzo kaloryczne, to jest sycące. Zasługę należy przypisać płatkom owsianym, które najpierw zostały ugotowane (upieczone), a następnie wystudzone.

Przepis inspirowany przepisem od Mama_na_siłowni.