Masło orzechowe na słodko: budyń, placki, grzanki i inne


przy stole / 31 stycznia 2018

Masło orzechowe świetnie komponuje się ze słodkimi rzeczami. To w końcu orzechy, a czekolada z orzechami jest pyszna. Lody z orzechami są pyszne, więc zastosowanie masła orzechowego w słodkich przekąskach i deserach samo się nasuwa.

Grzanki (tosty) z masłem orzechowym i dżemem

Pomysł podchwyciłam z jakiejś książki. Główny bohater zrobił sobie tosta z masłem orzechowym i dżemem. Postanowiłam spróbować tego połączenia i muszę powiedzieć, że jest świetne. Zwłaszcza jeśli dżem jest kwaskowy – wiśniowy lub porzeczkowy. Naprawdę pyszne! Nie jest to może przekąska specjalnie dietetyczna, ale za to jest bardzo smaczna 🙂

Wersja udoskonalona (i jeszcze mniej dietetyczna), to grzanka z masłem orzechowym, serem pleśniowym i żurawiną. To połączenie jest mega! Oczywiście jest dość kaloryczne, więc trzeba ten fakt uwzględnić w ostatecznym bilansie diety, ale smak jest wart grzechu.

Placki bananowe z masłem orzechowym

Placki bananowe to świetna rzecz na śniadanie. Takie weekendowe raczej, bo jednak trzeba nieco czasu poświęcić na przygotowanie, ale są naprawdę pyszne 🙂

Składniki (na dwie porcje)

  • 2 banany
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki owsianej lub jaglanej – 50 g
  • 2 solidne łyżki masła orzechowego – 50 g
  • 1 łyżka mleka

Co robimy

Wszystkie składniki blendujemy a następnie smażymy na suchej patelni. Ja najbardziej lubię takie placki z owocami jagodowymi – świeżymi lub mrożonymi (po uprzednim rozmrożeniu).

Jedna porcja to około 450 kcal.

Budyń jaglany z masłem orzechowym

Budyń jaglany to doskonały zdrowy zamiennik deseru. Można go przygotować w wersji standardowej lub w wersji dla fit freaków 🙂 W obu wersjach jest naprawdę smaczny – uważam, że wcale nie smakuje jak deser w wersji fit. To po prostu bardzo smaczna rzecz 🙂

Składniki (na dwie baaardzo duże porcje lub 4 standardowe)

  • woreczek kaszy jaglanej
  • pół szklanki mleka roślinnego lub jogurtu naturalne
  • 3 łyżki erytrolu lub 2 łyżki cukru
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady (można wybrać taką bez cukru)
  • łyżka masła orzechowego

Co robimy

Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem. Po ugotowaniu gorącą kaszę przekładamy do naczynia, w którym powstanie budyń i blendujemy. Jak już powstanie gęsta masa dokładamy pokruszoną czekoladę i znowu blendujemy. Dosypujemy słodycz w postaci cukru lub zamiennika i blendujemy. Na koniec wlewamy mleku lub jogurt i… blendujemy. Gotowy budyń przekładamy do miseczek.

Ja lubię budyń sam, ze świeżymi owocami lub musem owocowym.

Cały przygotowany budyń ma w zależności od wersji ma od 730 do 950 kcal. A do tego jest niezwykle smaczny 🙂

Inne pomysły

Masło orzechowe smakuje również bardzo dobrze w postaci masy orzechowo – bananowej (masło orzechowe, banan i łyżka otrębów rozgniecione widelcem). Można je też użyć jako składnik przeróżnych deserów – na przykład batonów daktylowych (przepis). W zasadzie wszędzie tam gdzie pasują orzechy pasuje też masło orzechowe – można je dodać do kremów albo posmarować nim naleśniki. Jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia 🙂