Danie jednogarnkowe z dynią i indykiem


przy stole / 14 grudnia 2017

Danie jednogarnkowe z dynią i indykiem

Dania jednogarnkowe są świetne. Bywają trochę pracochłonne, bo trzeba sporo rzeczy pokroić, ale są pyszne, pożywne i można je zjeść wszędzie gdzie jest mikrofalówka. Wsadzamy potrawę do mikrofali, wyjmujemy, zjadamy i jesteśmy przyjemnie najedzeni. W okresie zimowym lubię zjeść w pracy ciepły posiłek. Najczęściej robię właśnie dania jadnogrankowe, które łatwo się odgrzewają. Czasem przygotowuję je od razu w większej ilości i część chowam do zamrażalnika.

Danie jednogarnkowe z dynią jest inspirowane dyniowym curry z blogu Jadłonomia. Tyle, że tutaj raczej idziemy w smaki meksykańskie a nie indyjskie 🙂

Składniki (na 4 porcje)

Danie jednogarnkowe z dynią i indykiem

  • Filet z indyka 400 g
  • Mała dynia (najlepiej Hokkaido, bo nie trzeba jej obierać) ok 1 kg
  • 2 puszki pomidorów
  • Paczka mrożonego szpinaku (450 g)
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 3 marchewki – ok 350 g
  • Cała cebula
  • 2 łyżeczki kakao
  • Łyżka oleju kokosowego
  • Przyprawy (duuużo chilli i inne jakie lubicie 🙂 )

Co robimy

Zaczynamy od najgorszej roboty – kroimy składniki: mięso, dynię i cebulę w kostkę, a marchewkę na plasterki. Teraz już będzie z górki 🙂 Rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, czekamy chwilę i dokładamy. Jak już się nieco podsmażą dorzucamy dynię, marchewkę i pomidory. Teraz jest trudny moment, bo tego wszystkiego jest sporo i coś może chcieć się przypalić, dlatego trzeba mieszać. Można dolać trochę wody – to zmniejszy ryzyko przypalenia. Jak już dynia i marchewka zmiękkną dorzucamy szpinak. Możecie go uprzednio rozmrozić, ale mi szkoda zachodu, więc wrzucam zamrożony. Jak już szpinak jest gotowy, przyprawiam odrobiną soli, dużą ilością chilli i dwoma łyżeczkami kakao. Na koniec dokładamy masło orzechowe i starannie mieszamy.

Danie jednogarnkowe z dynią i indykiem

Z podanych składników wychodzą cztery solidne (objętościowo) porcje po 500 kcal. Połowę przekładam do dużego pudełka i zamrażam, a drugą połowę zabieramy następnego dnia do pracy. Oczywiście trzeba uważać przy transporcie, bo nawet najszczelniejszy pojemnik może uznać, że nie zamknąć sie dość dobrze 🙂Danie jednogarnkowe z dynią i indykiem

To smaczne danie jest jednocześnie bardzo sycące. Świetnie się nadaje na obiad do pracy w okresie jesienno zimowym. Polecam zwłaszcza jeśli nie macie możliwości zjeść nic ciepłego zaraz po pracy. Generalnie jak jest zimno na zewnątrz, to ciepłe posiłki są fajne 🙂